top of page

Over ons

20210327RZ-Bakkerij_Kok-62.jpeg
e5b2d3_fd1e294246004c339a5ff5ddfd093541.jpeg
20210717RZ-Bakkerij_Kok.jpeg
20201029RZ-Bakkerij_Kok-10.jpg
20210327RZ-Bakkerij_Kok-38.jpg

Geschiedenis van Bakkerij Kok

Al generaties lang giert het bakkersbloed door de aderen van onze familie. Zowel aan de kant van opa Kok als van zijn vrouw, oma Anna van den Berg. Graag vertel ik wat meer over de voorgeschiedenis van onze bakkerij. Het begon allemaal in 1864 toen mijn betovergrootvader, Cornelis Gerrit van den Berg, zijn bakkerij opende in Stolwijk. Zijn zoon – en tevens naamgenoot – startte in zijn voetsporen ook een eigen bakkerij, in het naastgelegen Bergambacht.
 
In 1892 opende mijn overgrootvader van de andere kant van de familie, Bart Kok, óók een bakkerij Bergambacht, in de Voorstraat. Bart Kok had een zoon, Johannes Hendrikus Kok, die in 1922 trouwde met Anna van den Berg: een dochter van de andere bakkerij in Bergambacht. Samen besloten zij een bakkerij te beginnen in het mooie Schoonhoven.

Het begon op de Haven nummer 3, maar al snel werd het pand te klein. Niet gek: Bart en Anna hadden inmiddels vijf kinderen gekregen, onder wie twee zoons. In 1929 besloten mijn opa en oma het pand aan de Haven 57 te kopen. Het pand waar we hedendaags nog altijd onze bakkerij en winkel huisvesten.

 

De crisis brak aan. Er moest hard gewerkt worden voor weinig geld. Het bakkersgezin was uitgebreid naar twaalf kinderen. Zodra ‘de jonkies’ in staat waren mee te helpen in het gezin, deden ze dat. In de bakkerij, in de winkel, in de huishouding. Of ze kun konden broodventen of oppassen op de kleintjes: waar ze konden helpen, deden ze dat. Oma stond in de winkel en in de jaren waren dit lange dagen, want de bakkerij was ook in de avond geopend. Elk gezinslid had zo zijn eigen taak. Ondanks het harde werken was het altijd erg gezellig en werd er kattenkwaad uitgehaald.

''Ondanks het harde werken was
het altijd erg gezellig en werd er
het nodige kattenkwaad uitgehaald.''

 

In 1963 namen mijn vader, Henk, en zijn broer, Adriaan, de zaak over en 1968 kochten zij het pand van hun ouders. In die periode drongen de supermarkten aan: de concurrentie was groot. Het waren soms moeilijke tijden. Toch heeft ons ambacht standgehouden. Tot op de dag van vandaag weten we ons te onderscheiden: met ambacht en familierecepten.

In 1995 nam ik, samen met mijn vrouw Sonja, de zaak over. Met ons hardwerkende en enthousiaste team staan we dagelijks voor u klaar met authentieke producten. We bakken onze broden achter de winkel in een ouderwetse inschiet oven, en er is een aparte ruimte voor het maken van ons banket.
 
Met trots bieden wij u een ruim assortiment aan. Er gaat niets boven een vers, knapperig brood – of een doosje vol overheerlijke bonbons. We nodigen u van harte uit in onze winkel. Heeft u een specifieke bestelling? In overleg is veel mogelijk! Ook voor relatie- en verjaardagsgeschenken in elk budget kunt u bij ons terecht!

MET AMBACHTELIJKE GROET
Jan-Hendrik & Sonja Kok

bottom of page